Κλειστοί 26 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα

Κλειστοί 26 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα

Αρ. Πρωτ. 1810/22.11.2011  

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Απαράδεκτες εικόνες αντικρίζουν τουρίστες και επισκέπτες, που επιθυμούν να εισέλθουν σε αρχαιολογικούς χώρους. Σε όλη τη χώρα 26 αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Η έλλειψη προσωπικού φύλαξης έχει ως αποτέλεσμα σημαντικοί και αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι να μη λειτουργούν. Συγκεκριμένα για το νομό Θεσσαλονίκης, οι χώροι που παραμένουν κλειστοί, είναι η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και τα Ανάκτορα του Γαλερίου, το Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς, το Γενί Τζαμί και ο Μακεδονικός Τάφος στην περιοχή του Φοίνικα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η μείωση των επισκεπτών μουσείων της χώρας εκτιμάται κατά 26,5% και η μείωση των εισπράξεων εκτιμάται στο 27,9%. Είναι φανερό, ότι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, τόσο στα μουσεία όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με μουσειακά εκθέματα και πολυσήμαντους αρχαιολογικούς χώρους, να αποκλείει την πρόσβαση επισκεπτών και τουριστών σε αυτά, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού φύλαξης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ομαλά οι 26 αρχαιολογικοί χώροι, που παραμένουν κλειστοί εξαιτίας έλλειψης προσωπικού φύλαξης;

Απάντηση Υπουργείου